T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / MERKEZ - Şehit Murat Saraç İlkokulu

Minik Gastronomi Dünyam

Afyonkarahisar iline ait olan ve unutulmaya yüz tutmuş ve coğrafi işaretli olan yiyeceklerin bilinen hikayelerini öğrencilerimiz ile paylaşmak, yaşadığı ilin kültürüne özgü farkındalık yaratmak, onların mutfak alanında beceriler kazanmalarını sağlamak, yaparak yaşayarak öğrenmelerini desteklemek, Afyonkarahisar iline ait temel yiyeceklerin üretimi hakkında bilgi sahibi olmak ve sıfır atık projesinden yararlanarak hiçbir yiyeceğin israf olmamasını desteklemek.

 

PROJE ÖZETİ

 

 

Proje Sahibinin Adı

Şehit Murat Saraç İlkokulu Müdürlüğü

 

Proje Yürütücüsü

İsa URHANOĞLU

 

Proje Koordinatörleri

Hatice Canan Sezer, Okul Öncesi Öğretmeni

Pınar Dinç, Okul Öncesi Öğretmeni

Tuba Deveci, Okul Öncesi Öğretmeni

Ayşe Yeni, Okul Öncesi Öğretmeni

Banu Gökçek, Okul Öncesi Öğretmeni

Gülçin Erol, Okul Öncesi Öğretmeni

 

 

Projenin Adı

 

MİNİK GASTRONOMİ DÜNYAMIZ

 

Projenin Genel Hedefi

 

Geçmişten günümüze unutulmaya yüz tutmuş veya devam etmekte olan Afyonkarahisar iline ait olan yiyeceklerin hatırlatılması ve gelecek kuşaklara aktarma

 

6-10 yaş öğrencilerinin ince motor ve el becerilerini destekleme ve eş zamanlı olarak iş birliği içerisinde çalışma.

 

 

Projenin Özel Amacı

 

Afyonkarahisar iline ait olan ve unutulmaya yüz tutmuş ve coğrafi işaretli olan yiyeceklerin bilinen hikayelerini öğrencilerimiz ile paylaşmak, yaşadığı ilin kültürüne özgü farkındalık yaratmak, onların mutfak alanında beceriler kazanmalarını sağlamak, yaparak yaşayarak öğrenmelerini desteklemek, Afyonkarahisar iline ait temel yiyeceklerin üretimi hakkında bilgi sahibi olmak ve sıfır atık projesinden yararlanarak hiçbir yiyeceğin israf olmamasını desteklemek.

 

 

Projede Faydalanılacak Yer/ler

 

Afyonkarahisar Şehit Murat Saraç İlkokulu, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Gastronomi konağı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü, Sucuk ve lokum yapım atölyeleri

 

 

Projenin Hedef Kitlesi

 

Şehit Murat Saraç İlkokulu Öğrencileri (6-10 yaş), nihai yardımcıları ile Şehit Murat Saraç ilkokulu velileri ve gastronomi alanında uzmanlaşmış kişiler

 

 

Projenin Beklenen Sonuçları

Alanında uzman kişiler eşliğinde başlatılacak olan bu projede 6-10 yaş aralığında bulunan Şehit Murat Saraç İlkokulu öğrencilerimizin proje sonunda ulaşılması beklenilen sonuçları

·        İlimize ait coğrafi işaretli ürünleri tanıma ve gelecek kuşaklara aktarma

·        İlimizin tarım ve kültürel değerlerine ait bilgilere sahip olma

·        Yöreye özgü ürünlerin tanınması,  tanıtılması ve korunması hakkında bilgi sahibi olma

·        Aşçı, şef vb. meslekler hakkında bilgi sahibi olma

·        Ata tohumları ve tarihçileri hakkında bilgi sahibi olma

·        Çocukların aktif bir şekilde proje içerisinde yer alması

·         aile katılım çalışmaları ile birlikte eğitimde ailenin rolünün ne derece önemli olduğuna dikkat çekilmesi

·        Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarının desteklenmesi

 

 

 

Projenin Temel Faaliyetleri

 

1-     Veli toplantısı yapılarak uygulanacak olan Minik Gastronomi Dünyam adlı proje hakkında bilgi verilmesi

2-     Afyonkarahisar iline ait coğrafi işaretli ürünlerin belirlenmesi

3-     üretim atölyeleri ve ürünlerin tanıtımının yapıldığı bölgelere yapılacak olan geziler için grupların belirlenmesi

4-     proje kapsamında aile katılım çalışmaları hakkında bilgi verilmesi

5-     sınıf içerisinde yapılacak olan etkinliklerin planlanması ve uygulanması

6-     Topraktan tabağa ürünlerin üretim aşamalarına dikkat çekilmesi

7-     yapılan etkinliklerin görsel olarak (fotoğraf ve video ) belgelenerek, kazanımların raporlaştırılması

8-      gastronomi alanındaki meslek gruplarının tanıtılması

9-     Proje dönemi boyunca yapılan çalışmaların yer aldığı,  içerisinde Afyonkaraisar yöresine ait yiyeceklerin tarihçesi ve tariflerinin de bulunduğu Minik Gastronomi Dünyam adlı bir derginin basılması

 

 

 

PROJE TAKVİMİ

 

 

Ocak

·        Minik Gastronomi Dünyam projesi hakkında Şehit Murat Saraç İlkokulu öğretmen, öğrenci ve veli bilgilendirme toplantılarının yapılması, proje içeriğine ve etkinliklerine yönelik broşürler hazırlayarak dağıtılması

·        Afyonkarahisar Tarihi ve gastronomi tarihine ilişkin bilgilerin toplanarak, öğrencilerin yaş düzeylerine uygun nitelikte sunumlar hazırlanması ve sınıf içerisinde bu sunumun öğrenciler ile paylaşılması

·        Gastronomi alanına ait meslek gruplarını tanıtan görsellerin yer aldığı boyama kitapçıkları öğrencilere dağıtılarak bu meslekler hakkında bilgi sahibi olmalarının sağlanması

·        Sınıf içerisinde mevsim sebzeleri dikkate alınarak turşu kurma etkinliğine yer verilmesi

·        Yöresel minik Afyon ekmeği yapılması

 

Şubat

·        Kuru baklagillerden olan haşhaş ve mercimeğin topraktan tabağa nasıl geldiği hakkında bilgi verilmesi, Afyonkarahisar’da mercimeğin hangi yiyeceklerde kullanıldığı hakkında elektronik ortamda sınıf içinde sunum yapılması ve afyon mutfağındaki önemli yiyecekler olduğunun belirtilmesi

·        Sağlıklı yiyeceklerin önemine dikkat çekilerek, bununla ilgili kompozisyon hazırlanması ve sınıf panolarında sergilenmesi, anasınıfları için sanat etkinliğine yer verilmesi

·        Sınıf içerisinde haşhaş ve mercimek çimlendirme etkinlikleri

·        Aile katılım çalışması olarak hafta sonu çocukların aileler ile birlikte evde bükme yapma etkinliği

·        Belirlenen bir grup ile sucuk yapım atölyesinin ziyaret edilmesi

 

Mart

·        Afyon Kocatepe üniversitesi öğretim üyelerinden biri davet edilerek öğrencilere Afyonun gastronomi alanında geçmişten bugüne gelişimi hakkında mini bir konferans düzenlenmesi

·        Ay içerisinde öğrencilerin grup/ bireysel olarak Afyonkarahisar iline yönelik bir yiyecek hakkında araştırma yapması ve bunu sınıf içerisinde arkadaşlarına sunması

·         Aile katılım çalışması kapsamında öğrencilerimizin hafta sonu aileleri ile birlikte ilimize özgü olarak bilinen katmer yapma etkinliği

·        Belirlenen gruplar ile lokum atölyesi gezisinin düzenlenmesi

 

 

Nisan

·        Okul içerisinde Afyona ait seçtikleri bir coğrafi işaretli ürün ile ilgili şiir yazma yarışması

·        Öğrencilere 5 malzemenin isim ve görsellerinin yer aldığı bir etkinlik kağıdı vererek afyona özgü bir yemeğin nasıl yapıldığını ve yapım aşamaları hakkında bir tarif yazmaları

·        Aile katılım çalışması olarak ilimize özgü olan ekmek kadayıfını hafta sonu aileleri ile birlikte yaparak, afyon kaymağı eşliğinde sınıfta arkadaşlarına tanıtım yapması

·        Belirlenen gruplar ile Afyonkarahisar Gastronomi Konağına gezi düzenlenmesi

·         

 

 

Mayıs

·        Gastronomi şenliği düzenlenerek velilerinde katılımı ile sadece Afyonkarahisar’a özgü yiyeceklerin hazırlanarak, tanıtılması ve tadılması etkinliği

·        Proje Değerlendirmesi

 

 

 

 

08-01-202408-01-202408-01-202408-01-202408-01-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.01.2024 - Güncelleme: 03.02.2025 16:33 - Görüntülenme: 141
  Beğen | 0  kişi beğendi